Zaterdag 6 april

Vroeg in de ochtend wordt onze groep van 12 personen opgehaald met de bus van Het Zuiden/ Jacobs Reizen. Onze chauffeur is Jos die ons keurig afzet bij de vertrekhal van het vliegveld in Düsseldorf. Daar tref ik ook een aantal Duitse gasten. Zonder vertraging landen we in Palma. Dit vliegveld is in de zomer een van de drukste vliegvelden van Europa, iedere minuut stijgt of landt een vliegtuig. Bij aankomst staat onze plaatselijke gids Brigitte ons op te wachten en vertrekken we naar ons hotel Valentin in Parquera. De rit duurt ongeveer 25 minuten. Ondanks het vroege tijdstip kunnen  we gelijk inchecken. Het verloopt zeer snel en iedereen kan al in zijn kamer terecht. Om 11.00 uur hebben we in de bar een welkomstdrankje met uitleg van Brigitte over de omgeving en de mogelijkheden die we de volgende dag kunnen ondernemen. Hierna gaat iedereen zijns weegs. Bij het avondeten proberen we zoveel mogelijk bij elkaar te zitten, het reserveren van tafels was helaas  niet mogelijk. Na een heerlijk diner genieten we in de bar van een optreden van zangeres Evita. Er wordt veel gedanst, een mooie afsluiting van een lange dag.

Zondag 7 april

Met een groepje van 8 gaan we naar de grotten van Drach. Onderweg naar Palma zien we zelfs sneeuw langs de weg…. In Palma is een korte stop waar nog een aantal gasten in de bus stapt en we rijden verder met een volle bus richting de grotten. Een korte stop in een parelfabriek want daar is Mallorca uiteindelijk ook bekend om. Je kunt het proces van niets tot parel zien en uiteraard het eindresultaat kopen. We komen om 11 uur aan bij de grot en kunnen gelijk door lopen. We hebben anderhalf uur de tijd om de grotten te verkennen. Via een goed wandelpad zien we de meest mooie bijzondere stalagmieten en stalactieten. Uiteindelijk bereik je een van de grootste ondergrondse meren 170 meter lang en 30 meter breed. Hier kan iedereen gaan zitten, lichten worden gedoofd en in de verte hoor je klassieke muziek en dan komen 3 verlichte boten aangeroeid, met muzikanten. We genieten van de live klassieke muziek en de bijzondere sfeer die dit oproept. Hierna weer naar de uitgang met een bootje of te voet. Het is goed te doen voor iedereen. De grot is op het diepste punt 25 meter en ongeveer 1,200 meter lang. Zeer de moeite waard om gezien te hebben. Rond 15 uur zijn we weer terug. Op een terrasje aan zee nog genoten  van de hoge golven en de kite surfers. Andere gasten zijn met de bus naar Port Andraitx gegaan en hebben daar ook een leuke dag gehad. We genieten weer van het voortreffelijke diner. Sommige gasten sluiten de avond af in de bar waar ze meedoen aan een muziek- quiz.

Maandag 8 april

Tot 15.30 uur vrije tijd die door de gasten op verschillende wijze wordt ingevuld. Het stadje Port Andraitx is weer in trek. De bus stopt om de hoek en brengt je daar in ongeveer een half uur naar toe. Port Andraitx ligt in een baai met vissersbootjes en mooie jachten. Een lange boulevard en winkeltjes en leuke horeca plaatsen om te zitten. Een gast heeft een fiets gehuurd en is naar Palma gefietst met elektrische ondersteuning. Dit ging prima. Om 15.30 uur hebben we een workshop om de plaatselijke likeur Herbas te maken. Er staat een lange tafel klaar met veel verschillende kruiden, citroen, kruidnagel en kamille, sinaasappel en kleine flesjes. Na de uitleg van Brigitte kunnen we aan de slag. Hoe kleiner je de kruiden knipt hoe beter de smaak wordt, maar dit weten we pas over 3 maanden… Zolang duurt het rijpingsproces. Nuria ” het plaatselijke kruidenvrouwtje” kan precies ruiken of men de juiste hoeveelheid kruiden in de flesjes heeft gedaan. Goed ingepakt nemen we dit als souvenir mee. Uiteraard hebben we ook de nodige smaken mogen proeven. Het diner is weer een feestje met na afloop live dansmuziek in de bar waar een echtpaar geweldig danst. Erg leuk om naar te kijken.

Dinsdag 9 april

Vandaag met Brigitte en chauffeur Anina om 9.30 uur op pad naar Soller, waar we een sinaasappelplantage gaan bezoeken. We rijden richting Palma daarna het binnenland in. Onderweg zien we veel amandel- en sinaasappelbomen. We rijden door een tunnel waardoor Soller makkelijk te bereiken is. Vroeger was het bijna onmogelijk om via de bergen in Soller te komen. Daarom was Soller meer georiënteerd op Frankrijk. Als je namelijk met de boot rechtdoor vaart kom je in Frankrijk uit. We komen in “het gouden dal” dat zijn naam dankt aan de sinaasappel- en citroenbomen. Via smalle weggetjes waardoor je een leuke indruk krijgt van de huizen en de tuintjes komen we aan bij ECO VINYASSA de sinaasappelplantage. We krijgen in het Duits een duidelijke uitleg over de verschillende bomen, afgewisseld met af en toe een ”lawaai storing” door de loslopende hanen… Sommige sinaasappelbomen  hebben 3 enten van verschillende sinaasappelsoorten. Begin 1900 was er een ziekte waardoor alle sinaasappelbomen ziek werden. Hierna zijn er weer nieuwe bomen geplant. De meesten zijn nu rond de 70 jaar, ze kunnen wel 200 jaar oud worden. De export trekt ook weer aan. Ook zijn er citroenbomen die wel meer dan 200 vruchten dragen. We lopen ingesloten door een bergketen door deze mooie plantage. Heerlijk rustgevend. Aan het einde wacht ons een gedekte tafel met onbeperkt sinaasappelsap en een heerlijk hapje. Hierna rijden we naar het centrum van Soller en lopen we naar een houten treintje dat ons naar de haven brengt. Hier schijnt de zon volop en we slenteren langs de boulevard waar we uiteraard een sinaasappelijsje proberen. Een geslaagde dag en rond 16.30 uur zijn we weer in het hotel. Het avondeten liet weer niets te wensen over en hierna was er in de bar bingo. Helaas wint niemand onze groep maar we hebben wel gelachen.

Woensdag 10 april

Excursie naar Sineu in het midden van het eiland waar op woensdag de grootste markt is. We komen er ongeveer om half elf aan en hebben anderhalf uur de tijd om alles te zien. De markt loopt door kleine straatjes en ook achter de kerk door. Je kunt er van alles vinden: kleding, tassen, lekkere amandelen maar ook varkentjes, kippen en een ezel. O wee als je de verkoper een hand geeft, dan hang je aan een ezel want dan is de koop gesloten… Tijdens de terugreis stoppen we bij de wijnbodega Macia Batle die al 4 generaties door de familie wordt gerund. We krijgen hier eerst een uitgebreide uitleg en daarna mogen we natuurlijk proeven. Te beginnen met een witte wijn, eerst kijken naar de kleur, ruiken, je glas ronddraaien, weer ruiken en dan proeven. Er staan ook lekkere hapjes die we tussendoor kunnen nuttigen. Rosé en de rode wijn komen ook aanbod. Rond 16.00 uur zijn we weer in het hotel waar iedereen nog even van de zon geniet. Het avondeten staat in het teken van Mexico en hierna is in de bar een super leuk optreden van 3 flamingodansers. Weer een mooie afwisselende dag.

Donderdag 11 april

Een vrije dag  die verschillend wordt ingevuld. Sommigen gaan naar Palma met de bus. Dit is heel goed te doen vanaf het hotel. Anderen gaan op de fiets. Een groep heeft een boottocht geboekt. De eerste die weer na zes dagen de zee op kon in verband met de harde wind. Verder werd er geshopt en genoten van het mooie weer. Het avondeten komt vanavond volledig uit de eigen Spaanse keuken. In de bar doen we mee aan een  quiz. De hoofdprijs – een fles sekt – gaat helaas aan onze neus voorbij.

Vrijdag 12 april

Met gids Maria naar Palma, de hoofdstad van Mallorca met ruim 400.000 inwoners. Via de oude haven met de oudste vuurtoren rijden we langs talloze mooie jachten richting de Kathedraal Le Seu. Deze zeer imposante kathedraal is gebouwd in 1601. We lopen ook omhoog naar de kathedraal waar Maria  ons verschillende poorten van de kerk laat zien. Wie geïnteresseerd is kan hem later bezichtigen. Wij lopen via allerlei binnenpleintjes en leuke smalle straatjes naar het Sint-Franciscus Klooster. De bouw begon in 1281 en werd voltooid in 1317. Het is een mix van gotische en renaissance stijlen. Hier krijgen we  de nodige uitleg en we zien dat alles voor de paasprocessie al in gereedheid is gebracht. Hierna lopen we nog een stukje en belanden in een oud chocoladehuis waar we de specialiteit van het huis krijgen samen met heerlijke warme chocolade. Dan even vrije tijd. Sommigen nemen de hop on hop off  bus om een totale indruk van Palma te krijgen. Om 16.00 uur is iedereen weer bij de bus en rond 16.30 uur zijn we weer in het hotel. Er worden nog wat laatste inkopen gedaan, afscheid genomen van de zee, koffers gepakt en nog wat genoten van de zon. Het eten is vanavond Italiaans.

Zaterdag 13 april

Een prima service want vanwege ons vertrek  kunnen we al om 5.30 uur ontbijten. De bus is er om 6.30 uur brengt ons naar de luchthaven. Inchecken gaat snel  maar we moeten wel in het vliegtuig 3 kwartier wachten voordat we kunnen vertrekken. Na een prima vlucht wacht in Düsseldorf onze bus met Chrit en wordt iedereen weer volgens plan in zijn of haar opstapplaats afgezet. In kijk terug op een mooie week met een leuke gezellige groep. Wie weet tot ziens bij een volgende reis.

April 2019, Annemarie Van Hoof, Reisbegeleiding namens Het Zuiden & Jacobs Reizen