Dinsdag 16 oktober: Vertrek
Om 8.30 uur word ik opgehaald door Taxi Limburg .Onze groep bestaat uit totaal 22 gasten. Via Maastricht, Urmond, Roermond en Venlo bereiken we Düsseldorf waar we de laatste drie gasten treffen. Ook op deze reis zijn er weer de nodige gasten die ik ken van eerdere reizen. De incheck verloopt voorspoedig. Om 13.05 uur zitten we in de lucht voor onze vlucht naar Thessaloniki met Aegean Airlines. De vlucht duurt 2 uur en 10 minuten. Omdat er een tijdsverschil is van 1 uur komen we om 16.10 uur aan in Thessaloniki. De verzorging aan boord is uitstekend. We krijgen zelfs een warme maaltijd (zonder bij betaling). Waar zie je dat tegenwoordig nog. Aegean Airlines gaat er prat op dat ze zijn uitverkozen tot de beste regionale vliegmaatschappij van Europa in 2018. We worden opgewacht door onze Duitssprekende gids Susan. Ze brengt ons met de chauffeur Costas in 1 uur en 20 minuten naar het hotel Blue Dolphin in Metamorfosi aan het begin van het middelste schiereiland Sithonia. Het verdelen van de kamers verloopt snel en efficiënt. Ik wacht nog 20 minuten bij de receptie of er opmerkingen zijn over de kamers. Maar dat is niet het geval. Na het prima avondeten, gaan de meeste gasten op tijd naar bed. Zo’n reisdag is altijd vermoeiend. Rond 23.30 uur word ik gebeld door een gast die haar portemonnee kwijt is en alles afgezocht heeft. Zij vraagt om haar bankpasje te blokkeren. Dat is snel geregeld. We hopen dat de gast haar portemonnee in de bus heeft laten liggen en dat hij nog gevonden wordt….

Woensdag 17 oktober: Land en Bevolking, vertrek 9.15 uur
Na het ontbijt ontmoeten we Susan weer. En zij heeft de portemonnee bij zich. De chauffeur Costas heeft hem inderdaad in de bus gevonden. Wat een geluk! Vandaag staat een excursie met als thema Land en Bevolking geprogrammeerd. Het weer is goed. De temperatuur zo rond de 22/23 graden. We rijden met 22 gasten en onze chauffeur Costas eerst naar het kleine klooster van Arseniou op loopafstand van Metamorfosi. Susan geeft uitleg in het piepkleine kerkje over het orthodoxe geloof en de kerkgebruiken. Zij spreekt heel rustig en haar Duits is voortreffelijk en wordt door alle gasten goed verstaan. Onder de kerk ligt een doopfont voor volwassenen die we ook bezoeken. Na het bezoek aan dit kleine klooster rijden we naar Nea Moudania aan de voet van het schiereiland Kassandra, waar we plaatselijke markt bezoeken. Susan legt uit dat alle plaatsen die beginnen met Nea pas gesticht zijn in 1922 toen de Griekse vluchtelingen uit het huidige Turkije naar hier zijn gekomen. Ze loopt met ons over de markt en vertelt over de plaatselijke gebruiken en gewoontes. We bezoeken een kruidenkraam. Daarna is er vrije tijd en koffie aan het strand. Na dit intermezzo gaat de tocht verder naar de stad Polygyros. Dit is de districtshoofdstad op het vaste land van Sithonia. In een klein dorpje in de buurt van Polygyros, genaamd Agios Prodomos stoppen we voor onze lunch. Het dorpje bestaat uit een straat met allemaal eethuisjes voor met name de pelgrims die langs deze weg de kloosters van het schiereiland Athos bezoeken. De lunch bestaat uit typisch Griekse gerechten. Susan helpt de gasten met het doen van de bestelling, zodat iedereen krijgt wat hij wil. De Griekse taal levert toch wel de nodige problemen op. Maar met de hulp van Susan komt alles goed. Het eten smaakt uitstekend. Na de middag bezoeken we het bergdorp Arnea. Na een heerlijke koffie op de kleine markt rijden we terug naar ons hotel Blue Dolphin in Metamorfosi.

Donderdag 18 oktober: Vrije dag of optionele dagexcursie naar Kassandra
Vandaag gaan 18 gasten mee met de optionele dag excursie Kassandra (kosten 35 euro p.p. ) We worden om 9.00 uur opgehaald door onze gids Susan en de chauffeur Costas. Het schiereiland Kassandra is de meest linkse vinger op de kaart van Chalkidiki. Het weer is weer uitstekend, zonnig maar niet te warm. Zo’n 23/24 graden. We rijden naar Nea Moudania waar we gisteren ook al waren. We stoppen op het smalste deel van het schiereiland waar een kanaal is gegraven voor de vissersboten. Die kunnen door het kanaal van de Golf van Thermiakos gemakkelijk oversteken naar de Golf van Kassandra. Dit kanaal ligt bij Nea Potidea. Potidea was door zijn strategische ligging al 700 jaar v. Christus een belangrijke kolonie van Corinthie. In 1960 is hier een skelet gevonden van een meisje dat 700.000 jaar geleden geleefd heeft. Dit heet de oudste vondst van menselijke resten in heel Griekenland te zijn. In Nea Potidea stoppen we bij de kleine vissershaven waar de vissers bezig zijn de vangst uit de netten te halen. Heel interessant om te zien. Dan gaat onze tocht verder naar de badplaats Sani aan de westkust van het schiereiland. Sani is een toeristische badplaats met meerdere mooie stranden en uitstekende hotels. Sani is omgeven door veel dennenbomen en olijfbomen en de zonsondergangen zijn vanaf hier schitterend. In Sani bevindt zich ook het zeer luxe Sani Resort met beroemde hotels en luxe bungalowparken, waarvan ook wij een glimp krijgen te zien. Van Sani rijden we langs de westkust, naar beneden, om daar de zuidpunt te ronden en langs de oostkust weer naar boven te rijden. Het is duidelijk dat we tegen het einde van seizoen zitten. De badplaatsen zijn allemaal zo goed als verlaten en veel zaken zijn al gesloten. Klaar voor de grote winterpauze. In Athytos stoppen we voor onze lunchpauze. Athytos, ook wel Afytos genoemd is een pittoresk dorpje gebouwd op een steile rots aan de zee. Beneden liggen verschillende baaien met witte zandstranden. Midden in het dorp ligt de Agios Dimitrios kerk uit 1858. Hier stopt onze chauffeur Costas. We lopen door het dorp naar een soort promenade langs de zee maar dan wel op 75 meter hoogte. Hier vinden wij ons restaurant. Het uitzicht is werkelijk fantastisch. Gelukkig smaakt het eten ook weer uitstekend. Later in de middag verzamelen we weer bij de kerk voor de terugreis naar ons hotel in Metamorfosi. Bij terugkomst kunnen we aan de pool of bij de bar op het strand met een drankje nog genieten van de heerlijke temperatuur en de prachtige accommodatie.

Vrijdag 19 oktober: Sithonia
Vandaag hebben we een nieuwe gids: Despina. Ook zij spreekt Duits. Op het programma staat hele dag excursie op Sithonia het middelste schiereiland van Chalkidiki. Om 9.00 uur worden we bij het hotel opgehaald. Onze eerste stop is Nea Marmaras een heel klein havenplaatsje dat in de zomer overlopen wordt door toeristen. Maar die zijn allemaal weg. Dus wij hebben het rijk voor ons alleen. Het is heerlijk weer en we nemen de tijd om te genieten van het prachtige uitzicht op een terrasje aan de haven. Dan gaat onze tocht verder over het schiereiland langs de mooie stranden en de vele olijfboomgaarden. We rijden langs Porto Carras met een bekend 5* Grand Resort en een mooi uitzicht op het Schildpaddeneiland. Via Toroni rijden we naar Porto Koufo waar we een stop houden en door de chauffeur onthaald worden op een glaasje ouzo. Ons lunchadres is vandaag in Sarti, aan de oostkust van het schiereiland. Na de uitgebreide lunch rijden we rond 15.00 uur verder naar het noorden. Onderweg zien we op veel plekken talloze bijenkasten. In Nikiti krijgen we de kans om te zien hoe de honig gewonnen wordt en kunnen we natuurlijk ook de vele soorten honig proeven en kopen.
We zijn op tijd weer terug bij ons hotel. Bij de bar aan het strand is het goed toeven en daar komen we later dan ook weer veel gasten van Jacobs tegen. Gezellig!

Zaterdag 20 oktober: Vrije dag of optionele Athos cruise.
Om 8.30 uur worden we bij het hotel opgehaald door Susan onze gids voor vandaag. Het weer is goed en de zee zal rustig zijn. Twintig gasten gaan mee voor een rondvaart om het schiereiland Athos. Kosten 50 euro p.p. Athos is de rechtse vinger op de kaart van Chalkidiki. Een monniken republiek met zijn eigen regels en bestuur, onder het patriarchaat van Constantinopel. Het heet een soevereine staat te zijn in het land Griekenland. Er wonen een kleine 1400 monniken in wel 20 kloosters. Vrouwen mogen er niet komen. Mannen kunnen er met een pelgrimsvisum wel een paar dagen logeren in de kloosters ter plekke. Athos staat op de UNESCO-werelderfgoed lijst en is bekend voor zijn Byzantijnse kunst vanaf de 9de eeuw na Christus. Op Athos gebruiken ze nog de Juliaanse kalender uit de 15e eeuw en dat betekent dat ze op ons 13 dagen achter lopen. Verder hebben ze ook nog de Byzantijnse tijd die begint met 00.00 uur bij zonsondergang. Voor onze boottocht rijden naar de haven van Omos Panagias, niet ver van Metamorfosi aan de oostzijde van het schiereiland Sithonia. Hier gaan we aan boord van ons schip. We varen over de golf van Agion Oros, naar de zuidpunt van het tegenovergelegen schiereiland Athos. Op de zuidpunt ligt de hoogste berg Mont Athos, 2033 meter hoog. Bij het zuidpunt van het eiland draait de boot en varen we langs de westkust van Athos weer omhoog op zo’n 500 meter uit de kust. Van deze afstand kunnen we de talloze kloosters bewonderen. De kloosters zijn gebouwd tegen de bergen. Aan deze kant liggen wel 10 kloosters op de flanken van de bergen, hoog boven de zee. We zien o.a. Mengistu Lavra klooster, Dionysiou klooster en Agios Panteleimon klooster (Russisch Orthodox), Onze lunch is in de havenplaats Ouranoupolis, uiteraard buiten de grenzen van de monniken republiek. Susan brengt ons naar een typisch Grieks familierestaurant waar we heerlijke visgerechten kunnen eten. Als we net klaar zijn met eten breekt er een stevige regenbui los. Gelukkig houdt de regen niet lang aan en kunnen we droog weer aan boord van het schip geraken. Na een overtocht van 1.5 uur arriveren we weer op Sythonia waar Costas al met de bus op ons wacht. In de bus op weg naar het hotel nemen we afscheid van Suzan en Costas. Vanaf morgen hebben we weer Despina als gids en een nieuwe chauffeur. Ik bedank Susan en Costas voor hun goede werk. Voor beiden is er een enveloppe met de fooi van de gasten. Met weemoed zeggen we Auf Wiedersehen.

Zondag 21 oktober: Meteorakloosters
Vandaag staat het bezoek aan de Meteora kloosters op het programma. We worden om 05.00 uur gewekt, kunnen om 5.45 uur ontbijten en worden om 6.30 opgehaald door onze nieuwe chauffeur Stellios. Vandaag gaan 19 gasten mee. Onderweg bij Agios Mamas stapt de gids voor vandaag Despina op. De Meteora kloosters liggen in centraal Griekenland en we zijn wel 5 uur onderweg. We rijden van de regio Chalkidiki via de stad Thessaloniki naar de regio Thessalia langs het geweldige Olympus gebergte en steden als Katerini, Larisa en Trikala. Gelukkig is het grootste deel van de route autoweg en vanwege de zondag is het niet druk. Despina vertelt onderweg het nodige over het land met zijn gewoonten en gebruiken. Uiteraard komen ook de Griekse sagen en mythen aan de orde. Onze gids schroomt niet om ook over de economie en de politiek te spreken. Het is duidelijk dat zij trots is op haar land en vooral het deel Macedonië. Via Kastraki bereiken wij het gebied met de hoge rotspilaren uit zandsteen die door eeuwenlange wind- en watererosie gevormd zijn. Het landschap is werkelijk imponerend. Alles is kalm en oogt heel vredig. We kunnen ons goed voorstellen dat al in de 11e eeuw n. Christus de eerste monniken zich hier vestigden in grotten om te mediteren en dichter bij God en verder van de mensen te zijn. Vanaf de 14e eeuw verschenen de eerste kloosters op de toppen van de rotsen. Van de oorspronkelijke 24 kloosters zijn er nog maar vier in bewoonde staat. De rest is vervallen en niet meer in gebruik. De kloosters van Meteora staan nu op de UNESCO Werelderfgoed lijst. Als eerste willen we bezoeken het klooster van Agios Nikolaos Anapafsas. De rust en de vrede is hier echter ver te zoeken. Er staan langs de smalle weg wel 18 touringcars met toeristen. Dat gaan we dus niet doen zegt Despina. Wij gaan verder naar het klooster Rousanou dat nu door nonnen bewoond wordt. Via een ophaalbrug lopen we over een onpeilbare diepte van de ene naar de andere rots pilaar en betreden het klooster. Uiteraard wordt de kleding van m.n. de dames grondig geïnspecteerd. In de kerk geeft Despina een uitvoerige uitleg over de wandschilderingen, de gebruiken en de riten. Het klooster verkeert in een perfecte staat.
Vervolgens bezoeken we het klooster Varlaam, genoemd naar de eerste monnik die hier in een grot begonnen is. Het klooster ligt op een rots van 373 m hoogte. Vroeger werden de gasten omhoog getakeld in netten. De monniken gebruikten ladders. Tegenwoordig zijn er voor de gasten trappen (132 treden). Ook dit klooster verkeert in perfecte staat. Veel bouwwerken zijn vernieuwd en het ziet er perfect uit. Ook hier kunnen we weer genieten van de schitterende fresco’s en iconen. De monniken genieten van de wijn die opgeslagen wordt in een vat van 12.000 liter. Al dit moois maakt hongerig. We verlaten de bergen met de kloosters voor onze lunch in Kalambaka. Na de lunch is het tijd om weer terug te rijden naar Metamorfosi. Wederom een rit van 5 uur. Rond 20.30 uur arriveren we in het hotel. Op tijd voor het avondeten. Het was een lange, vermoeiende maar zeer interessante excursiedag.

Maandag 22 oktober: Thessaloniki
Vandaag is bezoek aan de stad Thessaloniki met onze gids Despina. Een gast blijft thuis. Om 8.30 uur vertrekt de bus met chauffeur Stellios. Zoals gebruikelijk pikken we onderweg Despina op. Na een ritje van dik een uur bereiken we Thessaloniki (ook wel Saloniki genoemd), de tweede stad van Griekenland met in totaal 800.000 inwoners. De stad is oud en werd gesticht 315 jaar v. Christus. In 1917 werd driekwart van het centrum verwoest door een grote brand. Veel Ottomaanse bouwwerken zijn toen verloren gegaan. In 1978 werd de stad getroffen door een grote aardbeving die ook veel verwoest heeft. Niettemin staat het vroegchristelijk en Byzantijns Thessaloniki ook op de UNESCO Werelderfgoed lijst. We beginnen onze rondwandeling bij de Lefkos Pyrgos (de Witte Toren) in het centrum aan een lange boulevard langs de zee. Dit wordt ons herkenningspunt en in de buurt zal ook de bus weer op ons wachten na de vrijetijd. In de buurt ligt de grote Tsimiski straat die parallel loopt aan de zee. Daarna rijden we met de bus kriskras door de stad naar de citadel voor een prachtig uitzicht over de beneden stad. Dan brengt de bus ons weer teug naar beneden en zet ons af bij de Agios Dimitrios kerk, die met zijn afmetingen van 55×33 m de grootste van Griekenland is. Na een rondleiding van Despina lopen we naar het Aristoteles plein ( (Plateia Aristotelous) een grote opgravingsplek uit de oudheid. Dan krijgen we vrijetijd om op eigen gelegenheid het centrum te verkennen. Sommigen gaan naar de Modiano Markt, anderen gaan wat eten. Ik ga met twee gasten, na de koffie met iets lekkers, naar het Archeologisch Museum. Despina heeft aangeboden daar een korte rondleiding te doen. In het Archeologisch Museum verkennen we eerst op eigen gelegenheid de fantastische verzameling van kunstvoorwerpen uit de antieke tijden. Om 14.15 uur komt Despina en zij leidt ons langs de expositie gouden voorwerpen uit antieke tijden. De expositie is indrukwekkend zeker met tekst en uitleg van Despina die zeer enthousiast en bijzonder goed geïnformeerd is. Complimenten!!! Na het bezoek aan het museum ontmoeten we de andere gasten weer bij de bus voor de terugreis naar ons hotel. In de bus nemen we afscheid van onze gids Despina en de chauffeur Stellios. Met een dankwoordje ontvangen ook zij een enveloppe met de fooi van de gasten Ik word met een smoesje naar achter geroepen in de bus. Dat geeft een van de gasten de gelegenheid om naar voren te gaan en de microfoon te pakken om ook mij te bedanken voor de begeleiding deze week. Daarvoor natuurlijk hartelijk bedankt. In het hotel is s’avonds een feestavond ter gelegenheid van het einde van het seizoen en het 25-jarig bestaan. Er zijn genodigden, er is muziek en dans en natuurlijk vuurwerk. Voor alle gasten is er een verrassingspakket met olijfolie, een agenda, een aantekenboekje en een pen.

Dinsdag 2 oktober: Thuisreis
Om 07.00 uur worden we opgehaald door Stellios die ons naar de luchthaven brengt. Onderweg pikken we Susan op die de transfer zal begeleiden. Ruim op tijd zijn we op de luchthaven. Susan brengt ons naar de incheckbalies, waar we praktisch de eersten zijn. Het inchecken verloopt snel. Na de incheck moeten we op een andere plek de koffers afgeven en dan gaan we door de veiligheidscontrole. Om 10.00 uur kunnen we boarden. Het vliegtuig vertrekt om 10.30 uur. Om 12.15 uur landen we op Düsseldorf. Daar staat Taxi Limburg klaar om ons teug te brengen naar onze opstapplaatsen. Zo komt er een eind aan een mooie reis naar Chalkidiki met een leuke groep Jacobs gasten. We nemen geen afscheid maar zeggen tot een volgende keer. Antio!!

Reisbegeleiding namens JACOBS REIZEN
Peter Corten, oktober 2018

BENT U ENTHOUSIAST DOOR DIT VERHAAL: DEZE REIS WORDT IN HET VOORJAAR VAN 2019 HERHAALD. KIJK OM ONZE SITE VOOR ALLE DETAILS!