Dinsdag 2 oktober

Om 06.00 uur worden de eerste gasten opgehaald in Maastricht en via de opstapplaatsen Heerlen, Urmond en Roermond rijden we naar Düsseldorf. Ik heet de gasten welkom en leg hen een en ander uit over de taken van de reisbegeleider. Vervolgens deel ik de visitekaartjes uit en haal de calamiteitenenveloppen op. Onze vlucht is om 10.00 uur en om 11.50 uur landen we op de luchthaven van Split. We worden opgehaald door chauffeur Mario die ons de hele week op deskundige wijze zal rondrijden. De afstand vanuit Split naar ons hotel is ongeveer 90 kilometer. We rijden langs een prachtige kust en genieten van enerzijds schitterende baaien, dorpjes, een diepblauwe zee en anderzijds van een imposant bergmassief. In hotel Ivando worden we hartelijk ontvangen met een welkomstdrankje. Het is een mooi appartementenhotel en iedereen is dan ook zeer tevreden over het comfortabel verblijf voor de rest van de week. Er is elke avond een keuzemenu dus voor elk wat wils.

Woensdag 3 oktober (25 graden en heerlijk weer)

Om 09.00 uur vertrek naar Split. Vandaag rijden we in totaal ongeveer 250 km. Split is de grootste en belangrijkste stad van Dalmatië. Bij aankomst worden we opgewacht door gids Dijana. Onder haar leiding bewonderen we het historisch centrum. We zien het Paleis van de Romeinse keizer Diocletianus en op de binnenplaats genieten we van liederen, gezongen door een mannenkoor. Verder bewonderen we de Kathedraal van Sint-Domnius. De middeleeuwse klokkentoren toornt fier boven de stadsmuur uit. Sinds 1979 is een groot deel van het stadscentrum van Split op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Na de middagpauze brengen we en bezoek aan de stad Trogir. De Griekse, Romeinse en Venetiaanse geschiedenis van Trogir is zichtbaar in de vele kerken, paleizen en torens die het oude centrum rijk is. Het mag dan ook duidelijk zijn dat waarom het centrum van Trogir in 1997 op de Unesco-Werelderfgoedlijst is geplaatst. We bewonderen het kerkportaal van de kathedraal dat geldt als hoogtepunt van de Romaanse beeldhouwkunst in Kroatië. Het wordt ook wel het prentenboek voor de gelovigen genoemd. We komen tijd en ogen tekort om deze prachtige stad te bewonderen.

Donderdag 4 oktober  (licht bewolkt, later zonnig en 24 graden)

Vanuit het haventje Drevnik varen we naar het eiland Hvar. Dit is een van de vijf toeristische top bestemmingen van de wereld! Na een schitterende tocht meren we aan in Jelsa waar we worden rondgeleid door een zeer charmante gids. Zij vertelt niet alleen over de historische gebouwen maar ook over allerlei wetenswaardigheden omtrent productie van olijfolie en de lavendelteelt. Na de pauze gaan we weer aan boord waar ons een lunch wacht. Een vers gevangen vis met garnituur die uitstekend smaakt. De kwaliteit van de wijn echter is discutabel… Ondertussen genieten we van de fraaie kustlijn. Na van een mooie dag genoten te hebben arriveren bij ons hotel om 17.00 uur. Vermeldenswaard is zeker nog de gezellige “bonte” avond!

Vrijdag 5 oktober (zonnig en 25 graden)

Onze gids van vandaag is Herbert Buche. Onderweg naar het stadje Sibenik vertelt Herbert ons al veel wetenswaardigheden. We rijden zo’n 140 kilometer en arriveren rond 10.45 uur. Sibenik ligt ongeveer halverwege de Adriatische kust van Kroatië in een pittoreske baai en is pas in de 9e eeuw na Christus gesticht door Kroatische stammen. Het heeft een prachtige kustlijn. Dichtbij ligt een aantal kleine eilandjes met eenvoudige dorpen. Zeker de moeite waard en geschikt voor een dagtrip. Vervolgens lopen we via steile straatjes en mysterieuze steegjes naar de Kathedraal van St. Jacob, een van de parels van dit stadje. We krijgen uitleg over de buitenkant van de kathedraal. We staan voor het westelijk hoofdportaal versierd met de beelden van Christus en de 12 apostelen en met de mooie bronzen deurposten. In de baldakijnen van het noordelijke portaal staan de beelden van St. Jacobus en St. Petrus. En dan de kroonlijst met 71 menselijke gezichten, portretten van tijdgenoten van de bouwmeester Bonino. Uniek in hun uitdrukking en een van de beste werken van de Kroatische vroege Renaissance. Wat een indruk maakt dit op ons! Na de lunchpauze brengen we een bezoek aan het National Park KRKA. Op een steenworp afstand van Sibenik ligt het op een na jongste nationale park van Kroatië, een must op onze reis. Het park was af in 1985 en is bedoeld om het fraaie stroomgebied van de rivier de KRKA te beschermen. De rivier is 72 kilometer lang en ontspringt aan de voet van het Dinarisch gebergte. Daar vandaan gaat het water door een onvervalst landschap naar de kust waar de KRKA uiteindelijk uitkomt in de baai van Sibenik. De rivier heeft het karst landschap (karst is een oplossing van kalksteen in water) diep ingevreten, met een aantal spectaculaire watervallen tot gevolg. Mario brengt ons met de bus tot een bepaald punt. Vandaar gaan we aan de wandel! Goed en stevig schoeisel is vereist! Voorbij enkele kloven beginnen de stroomversnellingen. Het wilde water mondt uit in een lang en vredig meer. Werkelijk schitterend! Dat vinden we unaniem en er wordt gretig gebruik gemaakt van de camera’s. Onze tocht gaat verder door deze wel zeer bijzondere omgeving. Een walhalla voor de natuurliefhebber. De mooiste flora en fauna liggen op ons pad!  Er komt echter ook een einde aan dat pad en daar staat Mario met onze bus trouw te wachten. Sibenik, een karakteristiek stadje met de nodige charme! Het Nationaal Park KRKA is  in één woord GEWELDIG!  Tijdens de weg terug is het stil in de bus. Iedereen heeft zo z’n  eigen gedachten. Het was opnieuw een indrukwekkende dag.

Zaterdag 6 oktober (een iets bewolkte dag, 23 graden)

Na het ontbijt vertrekken we naar Dubrovnik. Het is een flinke rit maar er wordt van een prachtige natuur genoten. Rond het middaguur komen we in Dubrovnik aan en maken we kennis met een nieuwe gids Damir. Hij gaat ons rondleiden door Dubrovnik, havenstad en parel aan de Adriatische Zee, zo genoemd vanwege zijn unieke architectonisch erfgoed. We zien barokke gebouwen, gebeeldhouwde fonteinen en fraaie gevels. De stadsmuren van Dubrovnik zijn de meest intacte en indrukwekkendste aan de Adriatische zee. Dus niet zo vreemd dat de UNESCO Dubrovnik op de werelderfgoedlijst heeft geplaatst! Na een kleine twee uur nemen we afscheid van Damir en gaat iedereen zijns weegs in deze prachtige en unieke ommuurde stad. Er wordt geluncht, gewinkeld en een kerk of museum bezocht. De tijd vliegt! De terugweg verloopt voorspoedig en we sluiten onze ogen om na te genieten van deze prachtige stad.

Zondag 7 oktober (wisselend bewolkt)

Ontbijt en dan de optionele excursie Neretva Delta. Deze excursie is inclusief lunch, boottocht en bezoek aan het Archeologisch Museum. Herbert is vandaag onze gids. Hij heeft het over de 225 kilometer lange rivier Neretva waar we later op de dag ook een boottocht op gaan maken. Als echte liefhebber spreekt heeft hij het over een verborgen juweeltje! Een mooie groene oase met een pracht aan bomen en planten en heel veel fruit. Maar ook een oase van rust en schitterende natuur. De Neretva rivier ontspringt in Bosnië-Herzegovina en stroomt uiteindelijk in de zee in Kroatië bij de plaats Ploce in het zuiden van Dalmatië. Deze plaats staat bekend om zijn heerlijke mandarijnen en is de enige stad in Kroatië zonder kerk! Het bezoek aan het Archeologisch Museum Narona maakt grote indruk. Het museum ligt in een piepklein plaatsje Metkovic. De oude huisjes die hier nog staan moeten een fortuin opbrengen omdat er zich waarschijnlijk nog vele schatten onder de grond bevinden. We lopen naar de bootjes waarmee we een tocht over de Neretva rivier gaan maken. Tijdens deze boottocht krijgen we van doen met een enorme wolkbreuk. Hilariteit alom, want het zijn twee leuke, kleine bootjes met een muzikant aan boord… We varen de rivier af, zingen met onze muzikant mee, proeven van de overheerlijke vijgen en drinken een glaasje water of iets sterkers. Dan volgt de lunch aan land in een eenvoudig restaurant om daarna weer terug te rijden naar ons hotel. Daar aangekomen kunnen we nog even een beetje uitrusten om ons vervolgens klaar te maken voor de boerenavond! Met chauffeur Mario vertrekken we naar ons adres Baska Voda. In the middle of nowhere stopt de bus en daar mogen we uitstappen (de bus kan niet meer verder). We moeten het laatste stuk naar het restaurant te voet afleggen en een steile weg trotseren om op ons adres van vanavond te belanden! Maar eerlijk is eerlijk, het was een echte boerenavond. We hebben heerlijk gegeten en gedronken en ons goed vermaakt. De gasten die niet naar beneden konden lopen, werden met een busje gebracht. We beleefden een bijzondere en feestelijke avond.

Maandag 8 oktober (heerlijk weer, 23 graden)

Vandaag staat Mostar op het programma! Na het ontbijt staat onze bus alweer voor de deur.  Mario brengt ons veilig naar deze stad. Hij heeft mij op het hart gedrukt de gasten vooral te vertellen dat ze vandaag het paspoort bij zich moeten hebben en ik check dat voor vertrek nog even. We rijden binnendoor via een kleine grensovergang (hier mag absoluut NIET worden gefotografeerd) waar we, hoopt Mario, niet te lang hoeven te wachten. Maar wat een natuur! Ruig dat wel, maar zo mooi! Als we aan de grens aankomen is het er niet druk, maar we worden wel aan de kant gezet. Mario gaat met zijn papieren naar de douanier en ik haal de paspoorten van de gasten op. Al met al duurt het ongeveer een kwartier waarna we verder mogen. En dan zijn we zomaar in Herzegovina en rijden richting Mostar. Deze stad is het economische, politieke en culturele centrum van Herzegovina. Het ligt in een vallei op een hoogte van ongeveer 60 meter boven de zeespiegel. Door de stad stroomt de Neretva , de belangrijkste rivier van Herzegovina en deze verdeelt Mostar in tweeën. Inmiddels loopt onze gids Elvira met ons naar het toeristische centrum. Ze vertelt duizend en een, is jong maar vol van haar ‘Mostar’ en praat er dan ook met veel passie over. Mostar kent een enorme geschiedenis en we hangen aan haar lippen. Ze stopt bij de unieke moskee Koski Mehmed-pasina (die we helaas niet van binnen kunnen bekijken) en een oud Turks badhuis uit de 16de eeuw. We wandelen door de kleine straatjes met vele winkeltjes en restaurantjes en dalen af naar een mooi uitzicht op De Oude Brug, het monument dat grote bewondering afdwingt en de Neretva rivier overkoepelt.

In 1993 werd de uit 1566 stammende brug verwoest tijdens de oorlog op de Balkan. De herbouw van de stenen brug nam in 2001 een aanvang onder de supervisie van de Unesco. De renovatie heeft bijna 13 miljoen euro gekost en het geld werd door de Europese Unie, de Wereldbank, het cultuurfonds van de Aga Khan en de overheden van o.a. Nederland bijeengebracht. We hebben geluk! Op de brug staan honderden mensen te kijken naar waaghalzen die tegen betaling vanaf de brug ongeveer 25 meter naar beneden het water in duiken. Na de lunchpauze gaat iedereen zijns weegs. Aan het einde van de middag lopen we samen terug naar de bus, om onze terugreis te aanvaarden. We kunnen weer terugkijken op een indrukwekkende dag.

Dinsdag 9 oktober

Om  08.00 uur hebben we de transfer van het hotel naar de luchthaven van Split. Onze vlucht is om 12.30 uur en om 14.30 landen we veilig op luchthaven van Düsseldorf. Iedereen wordt vervolgens naar de opstapplaats teruggebracht. De gasten krijgen de calamiteitenenveloppen ongebruikt retour. Ik ben opgelucht.

Conclusie: Het was een indrukwekkende reis door een land met een schitterend natuurschoon en veel cultuur.

 

Heerlen, december 2018

Ria Freijser – Zeegers, reisbegeleidster namens Jacobs Reizen 

Na zo’n heerlijk verslag heeft u misschien zin om Dalmatië ook te ontdekken? Dat kan! In oktober 2019 wordt deze reis herhaald. Binnenkort te lezen en te reserveren op onze site.