Vrijdag 1 maart

De eerste gasten worden om 07.20 uur opgehaald in Valkenburg, vervolgens in Heerlen, Maastricht, Urmond, Roermond en Venlo. We zijn in totaal met 24 gasten en komen tijdig bij de luchthaven Düsseldorf aan. Door vertraging is de geplande aankomst in Madrid niet om 16.00 uur, maar om 18.00 uur. We worden opgewacht door de Nederlandse gids Bibi Kraft die ons naar het hotel begeleidt. Na het inchecken gaat iedereen zijns weegs. Er zijn meer dan voldoende betaalbare restaurants in de nabije omgeving van het hotel. Enkele gasten nemen een taxi naar de stad om al een eerste indruk van Madrid by night te krijgen.

Zaterdag 2 maart – rondrit met gids en bezoek Palacio Real

Nadat iedereen heeft genoten van het zeer uitgebreide ontbijtbuffet stappen we om 10.00 uur in de bus voor de rondrit door de stad. Onder leiding van de enthousiaste gids Bibi maken we een tour langs de highlights van de indrukwekkende hoofdstad Madrid. Bibi blijkt een wandelend geschiedenisboek te zijn en krijgen we tijdens de rondrit een spoedcursus over het ontstaan van de stad. Er volgen boeiende verhalen over de Habsburgers en de Bourbons, de dictatuur onder Franco en het huidige koningshuis. We zien tal van indrukwekkende gebouwen en prachtige stadsparken waar het gezellig druk is. Naast de alom bekende historische gebouwen bewonderen we ook de Plaza Colon met o.a. het paviljoen van Norman Forster en het Caixa Forum van Herzog & De Meuron. Op de Plaza de Toros de las Ventas bevindt zich de in 1929 gebouwde arena, de mooiste van Spanje. Begeleid door het commentaar van Bibi passeren we achtereenvolgens: de Plaza Canovas del Castilo, Templo de Debod, Plaza de Cibeles, Plaza de Neptuno, Paseo de Castellana en de Puerto de Alcala. Na een korte stadswandeling komen we aan bij de poorten van het Palacio Real. Onder de deskundige leiding van Bibi dwalen we door het koninklijk paleis dat in opdracht van Filips V is gebouwd. In 1734 werd met de bouw gestart die 17 jaar duurde. Het in Franse stijl gebouwde paleis wordt heden ten dage gebruikt voor officiële ontvangsten van het koninklijk huis. In de fraaie eetzaal bewonderen we o.a. de plafondschilderingen en de wandkleden die de grandeur van de Bourbons en de Habsburgers tonen. Vervolgens bekijken we de Porseleinzaal, de Gasparinizaal, de Zuilenhal en de Carlos III- zalen. Na deze uitgebreide rondleiding is iedereen toe aan koffie en een lunchpauze. Een geschikte plek vinden kost geen moeite: de stad telt een verbazingwekkend aantal eetgelegenheden variërend van stijlvolle restaurants tot eenvoudige café-bars en oude taveernes waar overal de vermaarde tapas worden geserveerd.

Zondag 3 maart – vrije dag, zelf in te vullen

Er zijn in Madrid zoveel prachtige musea, paleizen en monumenten te bewonderen, dat iedereen zoals gebruikelijk weer tijd tekort komt. Enkele musea zijn een absolute must! Het museum THYSSEN – BORNEMISZA bijvoorbeeld beschikt over de belangrijkste particulier verzamelde collectie ter wereld met werken van Titiaan, Goya, Van Gogh en Picasso. In 2004 werd de collectie nog eens uitgebreid met 250 impressionistische werken. In het oude 18e eeuwse ziekenhuis van Madrid is het museum REINA SOFIA gevestigd. Het belangrijkste kunstwerk van dit museum is ongetwijfeld Picasso’s Guernica. Dit beroemde werk toont de verschrikkingen van de Spaanse burgeroorlog en is geschilderd in 1937. Het schilderij dat zich in New York bevond keerde terug naar Spanje na het herstel van de democratie. Verder zijn in dit museum nog belangrijke werken van o.a. Miro en Dali. Ook zeer aanbevelingswaardig is het CIRCULO DE BELLAS ARTES, een dakterras met een formidabel uitzicht over Madrid, waar men van een uitstekende lunch kan genieten. In de groots opgezette stadparken wordt druk geflaneerd en de kinderen genieten er volop van de talrijke speeltoestellen. Het is zonnig weer en ongeveer 20 graden.

Maandag 4 maart – Prado en vertrek

Het is ons gelukt om toegangskaarten te reserveren voor het MUSEO DEL PRADO zodat een aantal gasten dit museum gedurende de ochtend en middag kan bezoeken. Het werd in 1817 geopend en het toont de grootste collectie Spaanse schilderkunst ter wereld van de 12e t/m de 19e eeuw, in het bijzonder werk van Velázquez en Goya. Om 16.00 uur vertrekken we onder leiding van Bibi richting vliegveld en om 23.30 uur landen we veilig op de luchthaven van Düsseldorf, vanwaar de gasten door de bus naar de respectievelijke opstapplaatsen worden teruggebracht. Kortom, voldaan kijken we terug op een magnifieke reis naar de hoofdstad van Spanje.

Heerlen, 13 maart 2019  Ria Freijser – Zeegers – reisbegeleidster Het Zuiden & Jacobs Reizen